Başa

KASTAMONU ŞENPAZAR SOSYAL YARDIMLAŞMA KÜLTÜR ve SPOR DERNEĞİ

AİDAT SORGULAMA

Yemek Kültürü

Yemek Kültürü

UN ÇORBASI
  
    Az miktarda yağ ile un tencerede güzel bir koku çıkarana kadar kavrulduktan sonra içine az miktarda domates suyu veya salça konur.Sulandırılarak bir taşım kaynatılır.
  
  MISIR UNU ÇORBASI
  
    Tencerede su kaynatılır.İçine mısır unu ve tuz koyarak  un sıcak suda iyice çırpılır. Çok koyu bir hal alıncaya kadar kaynatılır.Tabağa alınır, üzerine ayran dökülerek yenilir.
  
  KEŞKEK ÇORBASI ( İRİ ÇORBA )
  
    Bulgur gibi çekilmiş mısır taneleri akşamdan ılık suda  bırakılır. Ayrıca bir kapta fasulyede ıslatılır.Mısır bulguru iyice yıkadıktan sonra, bir tencerede ocağa konulur.Bir miktar piştikten sonra, haşlanmış olan fasulye içine konulur.Pişmesine yakın iki üç baş soğan, yeterli yağ tavada kızartılır ve kırmızı biber ilave edilir.Karışım pişmekte olan tencereye boşaltılır.Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra yenmeğe hazırdır.
  
  KARA LAHANA ÇORBASI
  
    Kara  lahananın göbekli kısmı haşlanır,sıkılır ve ince ince doğranır.Kaynamakta olan suya atılır.Suyun içine bir miktar mısır unu koyularak,koyu bir çorba elde edilir.Üzerine yağ gezdirilerek yenmeğe hazır hale getirilir.
  
  PAZI YAP. DOLMASI- ISPIT YAP. DOLMASI- KARA LAHANA DOLMASI
  
    Önce dolma yapılacak pazı yaprağı haşlanır.Pirinçle bir dolma içi hazırlanır.İçine nane,maydonoz,karabiber ilave edilir.Bir miktar yağa soğan  doğranarak hepsi birlikte kavrulur.Pazı yapraklarına sarılarak bir tencereye dizilir.Az miktarda su ile pişirilen dolma yemeği üzerine yoğurt konularak yenir.
  
  AYVA AŞI
  
    Bir iki kg ayva ince ince dilimlenerek, tencereyle ocağa konulur.İçine şeker ilave edilerek uzun süre kaynatılır.Rengi değişmeye başlayınca ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.Tabaklara konulan aş üzerine dövülmüş ceviz serpilerek yenir.
  
  PEKMEZLİ FASULYE
  
    Fasulye haşlanarak bir miktar su ile tekrar ocağa konulur.İçine pekmez veya şeker konularak pişirilir.Bu yemeğin özelliği içine yağ konmadan yapılmış olmasıdır.
  
  MANTARLI BÖREK
  
    Mantar temizlenir,doğranır,kendi suyu ile bir tencerede haşlanır.Üzerine yağ, doğranmış kuru soğan,karabiber konur ve kavrulur.Daha sonra yufkalar tepsiye dizilir.Üzerine süt, yumurta ve yağdan hazırlanmış karışımdan bir iki kaşık serpilir.Üzerine bir kat yufka daha konur,üzerine mantar ve karışımdan  konularak tekrar yufka ilave edilir.Hazırlanan börek fırında pişirilir.
  
  KABAK BÖREĞİ
  
    Kabak rendeden geçirilir, ceviz dövülerek hazırlanır.Hazırlanan yufka yağlanmış tepsiye serilerek, üzerine ince bir kat çekilmiş  kabak, şeker ve çekilmiş ceviz serpilir.Bir kat yufka ilave edilir, yufkanın üzerine yeniden kabak, şeker,ceviz,konularak aynı işlem 7-8 yufka oluncaya kadar sürdürülür.Hazırlanan tepsinin üzerine yoğurt,yumurta,yağ karışımı sürülür.Pişirilen börek dilim dilim kesilerek servis yapılır.
  
  PIHTI
  
    Kasaptan alınan kelle iyice temizlenir ve büyük bir tencereye konularak pişirilir.Pişen kelle kemiklerinden temizlenerek etleri parçalanır.Temiz bir tencereye konup üzerine pişme suyudan ilave edilerek, kaynamaya bırakılır.Kaynamaya başlayınca üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökülerek kıvama geldikten sonra soğumaya bırakılır.Yemek iyice soğuduktan sonra,soğuk olarak yenir.
  
  MANTAR KAVURMASI
  
    Mantarlar iyice temizlenip, bol su ile yıkanır.Bir tencerede haşlanır.Suyu sıkılarak bir kenara bırakılır.Başka bir kapta iki üç baş soğan yağ içinde iyice öldürülür, içine birkaç yeşil biber, rendelenmiş bir domates koarak bir kaç dakika pişirilir.Üzerine haşlanıp süzülen mantar konularak karıştırılır.Üç beş dakika kavrulduktan sonra servis yapılır.
  
  ISPIT KAVURMASI
  
    Ispıtların çiçekleri saplarından ayrılır ve saplar ince ince doğranır.İyice yıkandıktan somnra kaynak suda haşlanmaya başlanır.Saplar yarı haşlandıktan sonra çiçekleride üzerine boca edilir.Haşlandıktan sonra sıkılarak süzülür.Başak bir kapta yağ eritilir., içine iki üç yumurta kırılır, bu yumurtalar kaşıkla dağıtılır,üzerine sıkılan ıspıtlar konulur, bir kaç dakika kavrulu.Tencere ocaktan alınırken,üzerine doğranmış yeşil soğan konarak karıştırılır.Taze olarak yenir.
  
  TURŞU KAVURMASI
  
    Biber,fasulye,domates turşuları karışık ve sade olarak ince ince doğranır.Suda bekletilerek tuzu alınır.Başka bir kapta yağ ve iki üç baş soğan kavrulur.Üzerine suyu sıkılmış turşular ilave edilerek kavrulur.
  
  DİKEN İLMEĞİ KAVURMASI
  
    Diken ilmekleri suda yıkanıp ince ince doğranır.Biraz haşlanarak suyu sıkılır.Bir tavada yağ eritilerek içine yumurta kırılır.Üzerine haşlanmış diken ilmekleri konarak,karıştırılıp pişirilir.Ocaktan alınırken üzerine doğranmamış yeşil soğan ilave edilir,tuz konur.Taze olarak yenir.
  
  KESTANE AŞI
  
    Kestaneler bir kenarlarından kesilerek suda haşlanır.Kabukları biraz açılınca suda alınır,kabukları soyulur.Başka bir tencerede üzerine bolca su istediği kadar şeker konularak,uzunca bir süre pişirilir.Arada bir, kepçe ile karıştırılarak ezilir.Soğuk olarak yenir.
  
  ISLAMA
  
    Tavuk veya mantar pişirilir.Cevizler çekilir.Pişmiş yufka yuvarlak rulo yapılır.3-cm uzunluğunda kesilir.Tavuk veya mantar suyuna bastırılarak tepsiye dizilir.Üzerine mantar veya parçalanmış tavuk eti serpiştirilir,ceviz serpilir.İstenilirsebu işlem ikinci defa tekrarlanır.Mantardan yapılan tirite yağ ilave edilir ve sıcak olarak yenir.
  
  KARA LAHANA KAVURMASI
  
    Kara lahananın göbekli kısımları temizlenerek, iyie yıkanır.Sıcak suya atılarak haşlanır.Tencereden aınarak soğutulur ve sıkılır.Bir tavada 3-5 kuru soğan doğranıp kara lahana ilave edilir ve bir kaç dakika karıştırılarak kavrulur.
  
  GAYGANA
  
    Derince bir kaba yarım kilo kadar un, üzerine 3-4 yumurta,tuz,kabartma tozu,biraz su konularak sıvı bir hamur elde edilir.Kızdırılmış ve yağlanmış tepsiye dökülerek, alt üst edilmek suretiyle pişirilir.Daha sonra dilimlenerek yenir.
  
  KABAK EKMEĞİ
  
    Kabak kabukları soyulur, rendeden geçirilir.Öbür tarafta yufkalık hamur hazırlanır, yufka açılır.Üzerine rendelenmiş kabak ince olarak serilir.Üzerine tez şeker az miktarda çekilmiş ceviz serpilir.Üztüne çiğ bir yufka kapatılır,kenarına bastırılır.Hafif ateşte pişirilir.
  
  ISPANAK BÖREĞİ
  
    Ispanaklar yıkanır,temizlenir,suları sızdırılır,ince ince kıyılır.Öbür tarfta yufkalık hamur hazırlanır,küçük parçalara ayrılır.İnce bir yufka açılır.Yufkanın yarısına tuzlanmış ıspanak serpilir.Yufkanın diğer yarısı üzerine çevrilir,kenarları bastırılır.Hafif ateşte saç üzerinde pişirilir.Üzeri sıcakken yağlanır ve yenir.
  
  MISIR ÇÖREĞİ
  
    1Kg. Mısır unu tuz ve su ile koyuca yoğrulur.Kızdırılmış bir tepsinin içine pancar yaprakları serilir.Üzerine yine kara lahana yaprakları örtülerek, fırında pişirilir.
  
  BAZLAMA
  
    Yufkalık bir hamur hazırlanır.İki yufkalık büyüklükte hamur kalınca açılır.Saç üzerinde pişirilerek,altı ve üstü yağlanır.sürülen yağ süt ile karışıktır.
  
  KESME MAKARNA
  
    1kg kadar un,tuz ve su ile çok sert bir hamur haline getirilir.Kalınca açılarak üzeri unlanır ve ikiye katlanır.Şerit halinde kesilen hamurun 2-3 tanesi üst üste konarak ince ince kesilir.Elekten elenir,sıcak suda haşlanır,suyu süzülür.Üzerine yağ ve toz şeker çekilmiş ceviz serpilerek yenir.
  
  BİŞİ EKMEK
  
    Yufkalık hamur hazırlanır.Normal olarak tufka açılır,çok hafif ateşte pişen ekmeğin üzerine konur.Her ikisi birlikte çevrilir.Açılan yufka çevrilen tarafın üstüne konarak, ekmek pişirilmeğe devam edilir.Sıcağı ile birbirinden ayrılırlar.
  
  NALAK
  
    Mısır unu elenir, kaynamakta olan tuzlu suyun içine atılarak iyice karıştırılır.Çok koyu bir çorba elde edilir.Ocaktan indirilip iki kaşıkla kesilerek şekillendirilen malzeme tepsiye dizilir.Üzerine eritilmiş yağ ve pekmez gezdirilerek yenilir.
  
  AVUZ
  
    Yeni yavruluğan ineği  ilk iki günlük sütü birleştirilerek tencerede kaynatılır.Arada bir karıştırılarak içine şeker dökülerek tatlandırılır.Soğuduktan sonra yenir.
  
  MANTAR YEMEĞİ
  
    Mantarlar yıkanır, temizlenir, doğranır.Bir tencerede yağ eritilerek içine 3-4 baş soğan doğranır.Biraz piştikten sonra içine biber,domates konulur,pişimeğe devam edilir bir bardak suyla tuz ilave edilerek pişirilir.
  
  CULLAMA (TEPSİ BÖREĞİ)
  
    12 yufka hazırlanır.Bunlardan iki tanesi rulo yapılarak ince ince kıyılır.Tepside yağ eritilerek içine 3-4 yumurta kırılır ve pişirilir.kıyılan ekmekler üzerine konarak karıştırılır.Pişmiş yufkalar teker teker tepsiye dizilerek üzerlerine yağlı süt serpilir.Aralarına yapılan içten konularak yufkalar örtülür.Aynı işlem yufkalar bitinceye kadar tekrarlanır.Ateş üzerinde alt edilerek pişirilir.
  
  SULU PANCAR
  
    Pancar temizlenir, iri iri doğranır.Kaynar suda haşlanır.Bir tencerede soğanlar yağ ile öldürülür.İçine toz biber ve salça ilave edilerek pancarlarla karıştırılır.Üzerine su ilave edilen yemek kaynamağa bırakılır.Bu arada soyulan patateslerde doğranır ve yemeğe ilave edilir.
  
  KARMAÇ
  
    Bir tencerede bir miktar su kaynatılır.Kaynayan sudan daha fazla mısır unu üzerinedökülür.Karıştırılmak yoluyla hafif ateşte pişirilir.Üzerine zeytin yağı ilave edilir.Mısır,irmik gibi taneleninceye kadar karıştırılır.Üzerine ince doğranmış pırasa veya yeşil soğan ilave edilir,sofraya getirilir.
  
  DELİOĞLAN SARIĞI
  
    Yufkalık hamur tutulur.Bu hamurdan yufkalık parçalar kopartılarak açılır.İçine dökülen ceviz,şeker serpilir ve katlanır.Yağlanmış tepsinin ortasından başlayarak yuvarlak yerleştirilir.Tepsi doluncaya kadar bu işleme devam edillir.Tepsinin üzerine yağlanır.Fırında pişirilir.İstenirse üzerine şerbet dökülür.
  
  KÖY HELVASI
  
    Mısır unu bir miktar yağ konarak bir kapta hafif ateşte kavrulur.Kavrulam işlemi bittikten sonra içine pekmez veya şeker konularak karıştırılır.İçine kabukları temizlenmişiri ceviz ilave edilir,sıkılarak şekillendirilir.
  
  DEVE KULAĞI
  
    Sert yufkalık hamur tutulur.Kalınca açılır,üzerine un serpilir.Göz kararı 5cm lik karaler halinde kesilir, kaynamakta olan suya atılır,süzülür,üzerine eritilmiş yağ,pekmez karışımı ve çekilmiş ceviz dökülür.
  
  PEKMEZ
  
    Elmalar veya armutlar yıkanır.Özel kaplarda tokmakla dövülür, kazanlara veya geniş kaplara doldurulur.Üzerine bir miktar kül veya pekmez toprağı serpilir.Bir miktar su konup karıştırılır.Bir gece bekletilir.Ertesi gün özel sıkma araçları ile sıkılarak süzülür.Büyük tavalarda kıvamı gelinceye kadar kaynatılır.
  
  EKŞİ
  
    Ekşilik elmalar yıkanır,tokmakla dövülür,kazanlara ve geniş teknelere yerleştirilir.Üzerine az miktarda su konur.Ertesi gün süzülür.Büyük tavalarda koyu bir kıvama gelinceye kadar kaynatılır.Kullanılırken sulandırılır.Komposto yerine yemeklerde yenir.
  
  SİRKE
  
    Yabani ve ekşi elmalar dövülür,kazana veya tenekelere konulur.Üzerine biraz su konur ve ertesi gün süzülür.Su tahta fıçılara konulur, içine sirke mayası ilave edilir,birkaç gün sonra sirke mayalanır.Kullanılmaya başlanır.Kullanılan sirke kadar su ilave edilir.
  
  KUŞ BURNU MARMELATI
  
    Kuş burunuları toplanır,tepecikleri kesilerek yıkanır,iyice su ile kaynatılır.Biraz soğuyunca elle ezilir,süzgeçten ve ince elekten geçirilir.Şekerle kaynatılır,koyu bir kıvama gelince ocaktan indirilir.